Tuesday, 29 March 2011

Jom buat duit!!!. ♥♥ join heartbeat.my. ♥♥

Laling semua..meh sini ada berita baik saye nak kongsi :). Ada kawan blogger ajak join benda ni n percaya atau tak this is FREE u.....dan cara mudah nak tambah duit poket.

Benda yang saya nak share ni sangat berbaloi dan kawan saye cakap jangan takut heartbeat takkan effect pon korang punya nuffnang tu sbb Heartbeat bukan competitor Nuffnang pon...Heartbeat just jual barang2 souvenir je....ok!

 So, dipendekkan cite......saye terbaca pasal heartbeat ni kat blog mama RayQal. Pastu dah borak ngan dia bla...bla...bla..pasal HEARTBEAT nih..saye pun sign up la kat blog qishnia ni :)

 Klau korang pon nak buat macam saye ni meh ikut tutorial ni..................

Firstly, klik kat banner bawah ni...






Pastuh korang click kat heartbeat.my yang dah dibulatkan




Pastuh, click "Create account"




Dah click, kuar macam form..korang isik aaa soklan cepumas yg mana pejam mata pun leh jawab.. okies? eheeeee




after that, click, "Join HB Affiliate"..




Then, korang click "online application"




Isik jawapan bg segala soklan cepugangsa tuh...




dah tuh, korang pilihla method of payment yg korang berkenan, pastuh click "I Agree" pastuh click "continue"




Pastuh click "get a code" to get a code..perghh..pening tak ayat aku nih...




Pastuh korang pilih code yang menawan hati korang




Dah siap...

Okiess, kalo korang nak cek earning korang, click kat "HB Affiliate"


 

ahaaaa.. okies.. jgn buat buat lupa nak click bawah nih, suka atau tak, korang kena click jugak...ehheeeee




yeay!!best...best...time kasih bebanyak korang dah sumbangkan RM0.04 untuk saye. Seterusnya.................




A BIG thank to mama RayQal yang bg tunjuk ajar untuk semua ni :)

P/S: Nak copy paste pun boleh sebab saye pun copy dari mama RayQal.

Sunday, 27 March 2011

SF = short form.........

 Hari-hari dalam social network atau blog atau kat mana2 saja mesti ada ternampak ayat2 short form...tapi sebenarnya tak semua maksud2 short form yg ada ni kita tahu...contoh yg paling kerap terjumpa ialah LOL...apakah itu LOL?ada yg ckp LOL ialah lots of laughter,laugh out loud,dan mcm2 lagi..

So..utk knowledge bersama,dibawah ini adalah beberapa short form yg digunakan beserta maksudnya...


AFAIK =» As Far As I Know
AFK =» Away From Keyboard
ASAP =» As Soon As Possible
BAS =» Big A$$ Smile
BBL =» Be Back Later
BBN =» Bye Bye Now
BBS =» Be Back Soon
BEG =» Big Evil Grin
BF =» Boyfriend
BIBO =» Beer In, Beer Out
BRB =» Be Right Back
BTW =» By The Way
BWL =» Bursting With Laughter
C&G =» Chuckle and Grin
CICO =» Coffee In, Coffee Out
CID =» Crying In Disgrace
CNP =» Continued (in my) Next Post
CP =» Chat Post(a chat message)
CRBT =» Crying Real Big Tears
CSG =» Chuckle Snicker Grin
CYA =» See You (Seeya)
CYAL8R =» See You Later (Seeyalata)
DLTBBB =» Don't Let The Bed Bugs Bite
EG =» Evil Grin
ETA=» Estimated Time of Arrival
ETD =» Estimated Time of Departure
EMSG =» Email Message
FC =» Fingers Crossed
FTBOMH =» From The Bottom Of My Heart
FYI =» For Your Information
FWIW =» For What It's Worth
GAL =» Get A Life
GF =» Girlfriend
GFN =» Gone For Now
GMBA =» Giggling My Butt Off
GMTA =» Great Minds Think Alike
GTSY =» Glad To See You
H&K =» Hug and Kiss
HABU =» Have A Better 'Un
HAGN =» Have A Good Night
HAGU =» Have A Good 'Un
HHIS =» Hanging Head in Shame
HUB =» Head Up Butt
IAE =» In Any Event
IC =» I See
IGP =» I Gotta Pee
IMNSHO =» In My Not So Humble Opinion
IMO =» In My Opinion
IMCO =» In My Considered Opinion
IMHO =» In My Humble Opinion
IOW =» In Other Words
IRL =» In Real Life
IWALU =» I Will Always Love You
JMO =» Just My Opinion
JTLYK =» Just To Let You Know
KIT =» Keep In Touch
KOC =» Kiss On Cheek
KOL =» Kiss On Lips
L8R =» Later
L8R G8R =» Later 'Gater
LHM =» Lord Help Me
LHO =» Laughing Head Off
LHU =» Lord Help Us
LMAO =» Laughing My A$$ Off
LMSO =» Laughing My Socks Off
LOL =» Laugh Out Loud
LSHMBB =» Laughing So Hard My Belly is Bouncing
LSHMBH =» Laughing So Hard My Belly Hurts
LSHTTARDML =» Laughing So Hard The Tears Are Running Down My Leg
LTNS =» Long Time No See
LTS =» Laughing To Self
LUWAMH =» Love You With All My Heart
LY =» Love Ya
MTF =» More To Follow
NRN =» No Reply Necessary
NADT =» Not A Darn Thing
OIC =» Oh, I See
OL =» Old Lady (significant other)
OM =» Old Man (significant other)
OTOH =» On The Other Hand
OTTOMH =» Off The Top of My Head
PDS =» Please Don't Shoot
PITA =» Pain In The A$$
PM =» Private Message
PMFJI =» Pardon Me For Jumping In
PMP =» Peed My Pants
POAHF =» Put On A Happy Face
QSL =» Reply
QSO =» Conversation
QT =» Cutie
ROFL =» Rolling On Floor Laughing
ROFLAPMP =» ROFL And Peeing My Pants
ROFLMAO =» ROFL My A$$ Off
ROFLMAOAY =» ROFLMAO At You
ROFLMAOWTIME =» ROFLMAO With Tears In My Eyes
ROFLUTSROFL =» Unable to Speak
RTFM =» Read The F****** Manual!
SETE =» Smiling Ear To Ear
SHID =» Slaps Head In Disgust
SNERT =» Snot-Nosed Egotistical Rude Teenager
SO =» Significant Other
SOT =» Short Of Time
SOTMG =» Short Of Time Must Go
SWAK =» Sealed With A Kiss
SWAS =» Scientific Wild A$$ Guess
SWL =» Screaming with Laughter
SYS =» See You Soon
TA =» Thanks Again
TGIF =» Thank God It's Friday
TCOY =» Take Care Of Yourself
TILII =» Tell It Like It Is
TNT =» Till Next Time
TOY =» Thinking Of You
TTFN =» Ta Ta For Now
TTYL =» Talk To You Later
WAS =» Wild A$$ Guess
WB =» Welcome Back
WTH =» What/Who The Heck (or sub an 'F' for the 'H')
YBS =» You'll Be Sorry
YG =» Young Gentleman
YL =» Young Lady
YM =» Young Man or Yahoo Messengger


inilah antara koleksi2 SF yg diguna pakai walaupun tak selalu jumpa..selain dari ni kena cari lagilah..

Qishnia: ZZZZZZ=»Tidur.... :)

Saturday, 26 March 2011

Que Sera Sera......

Pagi ni keluar jalan2 kat bandar Terengganu...dah lama tak lepak pantai kat sini,so singgahlah jap kat Pantai Batu Buruk tu..Sambil menikmati angin sepoi2 bahasa kat pantai ni, terkejut jugaklah tengok ombak laut dia tu punyalah ganas2..ada makcik yg niaga kat situ cakap dalam 2 hari lepas air laut kat situ pasang besar sampai naik ke jalan dekat2 situ..it's make me wonder..adakah ombak ganas ini disebabkan kesan dari tsunami dijepun..?

video 

Apa yang terjadi di Jepun memang amat menyedihkan dan tidak pernah kita terfikir sama sekali perkara tersebut akan berlaku..Itulah yg dimaksudkan dengan QUE SERA SERA...What ever will be,will be......semua yg berlaku akan tetap berlaku..tiada siapa yg boleh menghalang kehendak dan ketetapan dari tuhan..yang terbaru Myanmar pulak gempa bumi..Ya allah..semoga malaysia terselamat dari segala bencana mu ini ya Allah..bersamalah kita berdoa dan renungkan hikmah disebalik QUE SERA SERA ini..moga kita tak jadi hambaNYA yg alpa.....


Qishnia: Sangat bersyukur Malaysia kita aman dan damai...amin.

Wednesday, 23 March 2011

BOTOL SUSU BPA FREE


 Pagi tadi bukak2 je FB penuhla iklan2 yg duk promot btol susu BPA free ni. Tiba2 rasa eh apa BPA ni? Selalu dengar tp jarang sgt kot yg nak ambik tau kan..erm,sama la mcm sy pn..sejauh mn kita tau pasal BPA ni. Jd sy pn mula la search.. sebutan penuhnye ialah bisphenol A. Bisphenol A ni merupakan bahan kimia  yang ditambah dalam botol susu bayi polikarbonat untuk menjadikannya keras dan lutsinar. Manakala Polikarbonat adalah plastik yang digunakan dalam pembuatan botol susu bayi.

Mungkin ramai yg xtau Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) akan haramkan penggunaan botol susu yang ada bahan kimia polikarbonat yang mengandungi BPA pada 1 Mac 2012 dan akan dilakukan secara berperingkat.. Lama lg tu kan? Nape lama sgt baru nak haramkan botol susu yg ada BPA ni ye? Kerajaan kata nak bagi tempoh kat kilang2 supaya buat persediaan untuk ganti bahan bahan bagi menggantikan pengeluaran botol yang selamat dan bebas dari BPA.

Ramai ibu ibu yang sayang nak buang botol susu yang lama digunakan. Lagi pn nk beli botol susu yg BPA free ni rata2 bukan murah sgt kan? Klu nk compare ngn botol susu biasa botol susu BPA free ni mahal la ckit. So, ibu2 smua..tak payah sayang le botol2 susu tu. Memang le botol susu BPA free ni mahal tapi bagi menjamin keselamatan bayi anda, beli la, tak rugi apa apa.
Kenapa mahal botol tanpa BPA ni? Tak tau le kenapa mungkin kilang tak banyak keluarkan botol bebas bpa kot n kos nk buatnye pn mahal ckit kot.
Kenapa bahaya BPA ni ye ?....................

BPA bahaya kalau terus terkena air panas atau dipanaskan, bahan kimia tadi akan bertindak balas dan meresap dalam susu. Kalau botol tadi calar pun bahaya jugak sebab bahan kimia tu mudah  bercampur  dgn susu. So,sentiasa la cek botol susu ank2  takut2 ada yg tercalar..bahaya tu tau.

Kesan kepada bayi.....bayi mempunyai kadar perkemuhan yg rendah kerana bnyak organ perkumuhan mereka (buah pinggang) belum matang. Pengumpulan bahan sisa BPA beri kesan negative. Yang akan mengganggu keseimbangan hormone yg diperlukan bagi pertumbuhan fizikal.
BPA juga dikaitkan dgn risiko tinggi penyakit kanser payudara, prostaten dan ovari. Ia jg penyumbang kepada penyakit attention hyperactivity disorder  (ADHD) kanak2 menjadi terlalu aktif.


Jika terpaksa juga mencari botol plastik, cuba elakkan dr membasuh dgn air panas atau sabun berulang kali memadai dgn air paip yg mengalir. Kita yang dewasa pn cuba elakkan dr minum air atau memakan makanan dr bekas plastik.. seeloknya minum air dr bekas kaca atau aluminium.

Buat masa sekarang ada cara cara dan peraturan yang perlu diikut kalau nak jugak guna botol susu ada BPA tapi dinasihatkan baik guna le yang botol susu yang BPA free (bebas dari BPA). Cara cara yang dinasihatkan oleh kementerian kesihatan kalau guna botol susu ada BPA ialah
- jangan guna air panas secara terus menerus ke atas botol tu.
- basuh lah botol dengan span lembut, bagi mengelakkan botol tercalar.
-tukar botol susu setiap 6 bulan sekali.

Jenis jenis Botol Susu BPA Free brand/jenama apa yang bagus? Sekarang banyak dah di pasaran botol susu yang bebas BPA… PureenAvent , sassy MAM, Safety Plus, Bumble Bee dan Pigeon,nuby,green to grow,medela,tomAmee tippee,evenflo.think bby. Rupanya bnyak je botol susu yg Bpa free ni kt pasaran. Cuma terpulang pada masing2 la nk pilih yg mana2. its ur choice darling2 smua.



Tuesday, 22 March 2011

KU BERSYUKUR ADANYA KAMU

Masih belom tido saya ni...meneman asben yg tgh tekun duk study. Masih ada lagi 3 bulan untuk mengharungi masa2 bersama. Rasa sgt2 berharga setiap masa yang berlalu. Psssst......kdg2 ada gak gaduh..hihi. Biasala kan papa kita gaduh2..pastu baik balik.

Erm...sudah sudah xmo la dh melalut mana2 ntah.. sayang, mama harap sgt papa tabah menempuhi segala cabaran yg mendatang demi mencari kami sesuap nasi. Tgk mcm sedih je papa Aqish n Dania stay up mlm2 study..mama tau rasa dia mcm mn. Sepenat2 mama buat keje rumah, mama rasa kepala papa lg berat nk memerah otak bagai. Ank2 mama smua dh lena di buai mimpi..sweetdream ye syg2 ku. Esok bangun main ngn mama lagi...Tapi sgt seronok kn bee kita study sama2..hehe. Smpai mama pn bleh igt ape smua notes yg papa buat. And mama pn ada buat notes 4 u jgk :) Rasa2nya kan mama masih igt lg notes2 yg sem lepas punye. Smpi tergolek2 duk menghafal notes tu punye pasal.

Utk pegetahuan ank2 mama uolz ms tu ada kat kampung ye duk ngn ki n wan. Kakak Aqish dh fhm masa tu mama ckp nk balik melaka jap nak hantar papa exam. Papa sgt proud with kakak tau sbb xde nangis igt papa mama. Adik Dania pn sama. Tp this sem kamu bersama papa mama sama2 layanz papa exam kan..smpai papa terpksa subscribe lg 1 astro kt our mini home ni. ank2 mama klau dpt astro smua behave. Good girls.

Ya Allah...Ada bnyak benda lagi yang menanti kita smua kt depan sana. Mama harap kita smua tabah dan kuat semangat untuk menempuhi segala cabaran yg datang. Mama kuat,ank2 mama mesti lagi kuat.



Opps...sorry..terupload gambar u...hihi (papa syg jgn marah ye)


 Tekun sungguh papa kan?

Sunday, 13 March 2011

Syukur Alhamdulillah

Owh...betulkah ini???!!!macam  tak percaya pulak kan..haha. Actually, agak sekian lamajgk mama nak buat blog utk my little sweetpie..anak-anak mama yang comel...akhirnya terhasil la jugak blog untuk kamu. Ini pn mama xtau la kali yg ke berapa papa duk suruh mama buat la blog. Rupanya bukan senang bagi 1st timer mcm ai ni nak buat blog. Mmg dah lama sangat tinggalkan dunia IT sampai dh rasa jakun gilerz nak godek sana and godek sini :). mula tu mcm janggal nak tulis ape for my 1st entry ni, tapi bila dah start tulis jadi makin seronok plak. So...kepada my fwen n also d luar sana thanks la if sudi nak baca blog kisah loveydovey my family ni. Insyaallah in future akan ditambah dgn hasil kraft dr sy plak ye...